تفاوت بین CPU و GPU در چیست؟

اگر تا به حال کامپیوتری را اسمبل کرده باشید یا حتی در مورد آن تحقیق و مطالعه کرده باشید، متوجه شده اید که GPU و CPU دو قطعه بسیار متفاوت هستند. اما دقیقا تفاوت بین CPU و GPU در چیست و عملکرد آن ها چگونه است؟
مقاله مرتبط: گرافیک یکپارچه خوب در کامپیوتر چیست؟
تعریف GPU و CPU
کوتاه ترین تعریف درباره GPU، این است که این کلمه مخخف واحد پردازش مرکزی است. اگر چه پردازنده (processing) رایانه شما را اجرا می کند، این هاب مرکز اصلی دستگاه شماست و تمامی فرآیند ها را مدیریت می کند. اگر کامپیوتر شما GPU نداشته باشد، شما هم کامپیوتر ندارید.
GPU یا واحد پردازش گرافیکی “کارت گرافیک” نیز نامیده می شود. این قطعه گرافیک های نمایش داده شده را روی صفحه نمایش شما اجرا می کند. این قطعه برای عملکرد رایانه شما، یک قطعه حیاتی هست و بدون آن هیچ چیز روی صفحه نمایش شما نشان داده نمی شود. با این حال، بسیاری از CPU ها، به خصوص CPU لپ تاپ ها دارای GPU داخلی هستند. این کارت گرافیک ها فضا زیادی را اشغال نمی کنند.
اگر می خواهید یک گرافیک رده بالا برای بازی یا نرم افزار های گرافیکی پیشرفته خریداری کنید، به یک GPU مجزا نیاز دارید. این GPU ها قدرت بیشتری دارند.
مقاله مرتبط: نحوه شناسایی مشخصات کارت گرافیک نصب شده روی سیستم
از کجا می توانیم آن قطعات را پیدا کنیم
CPU از آن جای که در مرکز کامپیوتر قرار دارد، در همه مراکز فروش خدمات کامپیوتر پیدا می شود. هیچ دستگاه دیجیتالی وجود ندارد که CPU نداشته باشد. حتی گوشی های هوشمند و دستگاه های بسیار کوچک دیجیتالی این قطعه را در خود دارند، ولی توان و قدرت کافی را ندارد. در حالی که ابر کامپیوتر ها CPU های عظیمی دارند که می تواند محاسبات بزرگی را انجام دهد که دستگاه شما قادر به انجام ان کار نباشد.
با این حال تنها گیمر ها و هنرمندان نیستند که از GPU استفاده می کنند. به دلایلی که به زودی به آنها خواهیم پرداخت، از GPU برای استخراج رمزارز بسیار استفاده می شوند.
عملکرد CPU
CPU و GPU به دلیل نحوه ساخت آنها کارهای متفاوتی انجام می دهند. یک CPU فرآیندها را به صورت سریالی یکی پس از دیگری روی هر یک از هسته های خود اجرا می کند. اکثر پردازنده ها دارای 4 تا 8 هسته هستند، اگرچه CPU های سطح بالا می توانند تا 64 هسته داشته باشند.
هنگامی که رایانه روشن است، هر هسته فرآیندی را کم و بیش به تنهایی اجرا می کند، مانند تایپ کردن. در حالی که این کار را انجام میدهد، هستههای دیگر تمام فرآیندهای دیگری را که میبینید در Task Manager ویندوز شما اجرا میشوند، مدیریت میکنند (یا در انتظار اجرا خواهند ماند).
از آنجایی که وظایف را به صورت سریالی مدیریت می کند و سهم زیادی از قدرت پردازش خود را به هر کار اختصاص می دهد، با سرعت بسیار زیاد اجرا می شود – و بین اجرای فرآیندهای مختلف جابجا می شود.
عملکرد GPU
یک GPU به روش های مختلفی به محاسبات برخورد می کند. هنگامی که یک کار به آنها داده می شود، یک GPU آن را به هزاران کار کوچکتر تقسیم می کند و سپس همه آنها را نه به صورت سریالی بلکه همزمان پردازش می کند. این باعث میشود که پردازندههای گرافیکی برای مدیریت فرآیندهای بزرگ که از بخشهای کوچک زیادی مانند گرافیکهای سهبعدی تشکیل شدهاند، بسیار مناسبتر باشند.
مقاله مرتبط: نحوه نظارت بر استفاده از GPU در Windows Task Manager
به عنوان مثال، در یک بازی چیزی که شما مشاهد می کنید، اساساً یک میدان چند ضلعی است. هر چند ضلعی به طور جداگانه توسط پردازنده گرافیکی به طور همزمان پر و پردازش می شود، و با در نظر گرفتن هزاران عدد از آنها، در واقع بسیار چشمگیر است که چگونه GPU های روان می توانند این کار را انجام دهند.
حتی میتوانید زمانی که پردازنده گرافیکی شما در حین بازی خراب میشود، می توانید آن را ببینید، زیرا بلوکهای بزرگی از بافتها روی صفحه نمایش خود دریافت میکنید.
1. مقاله مرتبط: بنچمارک CPU به منظور شناسایی عملکرد پردازنده
2. مقاله مرتبط: تفاوت پردازنده مرکزی CPU و پردازنده گرافیکی GPU
3. مقاله مرتبط: چگونه دمای CPU را بر روی ویندوز 10 چک کنیم؟
4. مقاله مرتبط: مقایسه Core i9 با Core i7 و Core i5 ؛ کدام پردازنده مناسب شماست؟
5. مقاله مرتبط: چگونه دمای CPU را بر روی ویندوز ۱۰ چک کنیم؟
سایر مقالات ما در مجله کندل بخوانید
برای خرید محصولات دل کلیک کنید
فروش و خدمات دل در ایران